Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut heeft in vergelijk met de algemeen fysiotherapeut extra mogelijkheden om functiestoornissen van gewrichten te onderzoeken en te behandelen. De manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een erkende 3-jarige opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd.

Aanmelding

Net als bij de fysiotherapeut kunt u sinds 2006 zonder verwijzing van een arts terecht bij de manueel therapeut. In de screening wordt beslist of u alsnog de huisarts dient te raadplegen.

Onderzoek

Na een vraaggesprek over uw klachten volgt het lichamelijk onderzoek. De manueel therapeut voert een inspectie uit van de stand van de wervelkolom en ledematen en maakt gebruik van diverse passieve en actieve manueel therapeutische onderzoekstechnieken. Tevens worden de spierketens onderzocht op hun lengte en kracht, zodat de volledige bewegingsketen van uw lichaam kan worden beoordeeld.

Behandeling

Naar aanleiding van de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek zal er allereerst samen met u een behandelplan worden opgesteld wat op uw wensen aansluit. Vervolgens kunnen er manueel therapeutische technieken van de gewrichten worden toegepast om deze beter laten functioneren, zodat uw houding verbetert en uw bewegingen makkelijker of pijnvrijer worden. De technieken bestaan voornamelijk uit het mobiliseren of manipuleren van gewrichten. Bij beide technieken is het doel om een gewricht beter te laten bewegen. Het verschil tussen mobiliseren en manipuleren is dat bij het manipuleren een korte impuls wordt gegeven, waarbij er een knakje hoorbaar kan zijn. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat net als bij de fysiotherapeut verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • klachten aan overige gewrichten zoals: elleboog, hand, heup, knie en voet


 

Openingstijden

Maandag 08.00 – 21.30
Dinsdag 08.00 – 21.00
Woensdag 08.00 – 21.30
Donderdag 08.00 – 21.00
Vrijdag 08.00 – 17.00
Zaterdag 09.00 – 12.30
Zondag Gesloten