Haptotherapie

Haptonomie

Haptonomie gaat over voelen. Er zijn verschillende manieren van voelen. Je kunt met je lichaam voelen door bijvoorbeeld aan te raken. Zo kun je voelen dat een voorwerp hard of zacht voelt, warm of koud, wat voor vorm het heeft etc. Daarnaast valt er nog veel meer te voelen op een manier die we vaak niet zo goed kunnen uitleggen en verwoorden. We kunnen voelen of iets goed of slecht voelt. We kunnen boosheid, angst, verdriet en blijdschap voelen. Ook dit is een vorm van (aan)raken. Denk maar een aan de uitdrukkingen: “Dat raakt aan…” en “Dat heeft mij geraakt”. Om goed voor onszelf te kunnen zorgen is het van belang dat we ons denken en handelen vanuit dit voelen kunnen laten bepalen en kiezen voor het goede. Hiervoor is het nodig dat je goed in contact bent met je eigen lichaam en je gevoelens.
 

Fysiotherapie op haptonomische basis

Wanneer je niet goed in contact bent met je eigen lichaam en je gevoelens kunnen er lichamelijke klachten ontstaan als gevolg van het niet goed luisteren naar het lichaam, bijvoorbeeld door letterlijke of figuurlijke overbelasting. Er zijn veel uitdrukkingen die hiernaar verwijzen: “gebukt gaan onder…”, “met samengeknepen billen zitten”, etc. Het emotionele vlak, het gevoelsleven heeft dan zijn uitwerking op het lichaam. Andersom is echter ook van toepassing. Een lichamelijke klacht kan ook zijn weerslag hebben op het emotionele vlak. Denk aan wat het met je doet als je bepaalde activiteiten niet meer kan als gevolg van een lichamelijke klacht.
Bij fysiotherapie op haptonomische basis wordt zowel naar de lichamelijke klacht als naar het emotionele welbevinden (gevoelsleven) van de cliënt gekeken. In de behandeling wordt het fysieke probleem aangepakt, echter staat hierbij niet de klacht, maar de hele mens centraal. Het gevoel en het leren luisteren naar dit gevoel speelt een grote rol. Door te voelen leert een mens zichzelf kennen. Door te voelen ervaart iemand aan den lijve wat goed voor hem of haar is. In het haptonomisch contact wordt dit voelen bewust gemaakt en gestimuleerd. Door te (leren) luisteren naar wat je lichaam vertelt kan de weg naar herstel worden bewandeld.
Fysiotherapie op haptonomische basis wordt toegepast bij alle gangbare fysiotherapeutische klachten en specifiek bij klachten die het gevolg zijn van stress/spanning en overbelasting.
 

Haptotherapie

Haptotherapie is gebaseerd op alle belangrijke inzichten van de haptonomie. Het is een persoonsgerichte therapie waarbij mensen geholpen worden zich (weer) te openen voor hun gevoelsleven en dat van anderen, meer in contact te zijn met zijn eigen lichaam en gevoelens. Hij kan dan zijn denken en handelen hierop aanpassen, waardoor er een betere balans ontstaat. Het is hiervoor nodig dat de therapeut zich verbindt met de cliënt. Dit kan in een aandachtig gesprek, maar vooral ook in de affectieve aanraking en in het contact.
Haptotherapie is er voor iedereen die niet goed in contact is met zijn eigen lichaam en gevoelens en/of moeite heeft het denken en handelen hierdoor te laten bepalen.
Voorbeelden van indicaties voor haptotherapie:
• Overbelasting: stress, overspannenheid, burn-out, verlies van vertrouwen in eigen functioneren t.g.v. pijn, langdurige lichamelijke en/of geestelijke overbelasting.
• Angst
• Te weinig zelfvertrouwen en faalangst
• Moeite met het voelen van grenzen en/of het hanteren hiervan
• Relationele problemen
• Rouwverwerking en acceptatieproblemen t.a.v. verandering, verlies of ziekte
• Verwerking van traumatische ervaringen
• Negatief zelfbeeld (minderwaardigheidsgevoelens)

Voor meer informatie: www.yvonnebax.nl

Openingstijden

Maandag 08.00 – 21.30
Dinsdag 08.00 – 21.00
Woensdag 08.00 – 21.30
Donderdag 08.00 – 21.00
Vrijdag 08.00 – 17.00
Zaterdag 09.00 – 12.30
Zondag Gesloten